Dřevěná štěpka pro Muurikka Smoker
Dřevo z olše je vhodné pro uzení všech druhů pokrmů, a proto vám ke grilu přikládáme úvodní balíček 90 g olšové štěpky.
V Čechách je pro grilování velmi oblíbené také dřevo dubu, buku a ovocných dřevin, jako je jabloň či švestka. Mezi zajímavosti patří dubové dřevo máčené ve víně. Každý druh dřeva dodává uzenému pokrmu specifické aroma a je na vás vyzkoušet a najít to nejlepší.
Můžete se inspirovat v tabulce níže, která nabízí různé kombinace dřeva a připravovaných pokrmů. Bez ohledu na druh dřeva je vždy důležité používat pouze zdravé a čisté dřevo nikdy ne ztrouchnivělé nebo plesnivé.
Nejen druh dřeva ale i způsob použití ovlivní chuť uzeného pokrmu. Pokud preferujete pouze jemnější kouřovou chuť, přidejte dřevěnou štěpku později během grilování. Navlhčenou štěpku na tác nasypte v tenké vrstvě, velké množství dřevěné štěpky již od začátku grilování, může způsobit nahořklou chuť.Pro docílení více aromatické chuti, můžete také přidat v závěru grilování na dřevěnou štěpku větvičku jalovce či rozmarýnu, případně kostku cukru pro získání zlatavé barvy.
| Olše | Buk | Švestka | Dub | Třešeň | Ořech | Javor | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Ryby | |||||||
| Korýši | |||||||
| Drůbež | |||||||
| Vepřové | |||||||
| Hovězí | |||||||
| Skopové | |||||||
| Zvěřina | |||||||
| Klobásy | |||||||
| Zelenina |
